Totaal aantal pageviews

vrijdag 18 maart 2011

Doerak Ding 9: navigeren


Na een bizarre gewenningsperiode, waarover later meer, was Doerak zozeer aan mijn aanwezigheid verknocht geraakt dat elke beweging mijnerzijds door hem geregistreerd werd, overdag én 's nachts. Wanneer ik in het achter ons huis liggende bos de jogger ging uithangen, volgde hij mij, trouw als een 007-agent, op mijn route van een kilometertje of wat. Zijn grote eetlust had hij mede aan deze nieuwsgierigheid te danken. Wanneer tijdens de rit een hond begon te blaffen en vervolgens te janken wist ik dat mijn bodyguard zijn broodnodige boksoefeningen deed om zijn conditie op peil te houden en had medelijden met zijn tegenstander.

Hier onder zie je onder andere 'onze' route in Googlemaps. En nog wat interessante routes van D. alleen.


kattenspoor weergeven op een grotere kaart


Voor de website IJssel in beeld heb ik gebruik gemaakt van de Google coördinaten om een fietsroute in RouteYou te maken. Aardig in dit programma is dat je door middel van markers bezienswaardigheden kunt toevoegen zoals bij Dieren-Rheden. Ook wordt het hoogteverschil van de route aangegeven.
Op de website zijn gpx-bestanden en een kml-bestand te downloaden.

Voor bijvoorbeeld de Freedomtrail-Arnhem heb ik met de markers op de Googlemap naar de afzonderlijke items gelinkt. (Het valt me nu ineens op dat de menu-tekst blauw kleurt in Mozilla, terwijl hij in de Internet Explorer als rood is ingevoerd.)

4 opmerkingen:

 1. Wat ik heel erg mooi vind is de diversiteitn aan manieren waarop je een kaart hebt ingezet in (en buiten) deze oefening. Doerak komt hier als onderwerp helemaal tot zijn recht!

  De diepte is gigantisch: als ik de bomen wil zien die Doerak onderweg is tegengekomen kan ik (mits beschikbaar) afdalen tot straatniveau! De snelheid waarmee je kunt inzoomen en uitzoomen en de opties die je geboden worden om zelf iets met de kaart te gaan doen maken het een heel aantrekkelijke tool om in te zetten! Een stukje meting en je ziet algauw of en in hoeverre je product aanslaat (de fietsroute heeft bijna 1700 views gehad).

  Wat me als lezer wel opvalt bij een kaart zoals de Freedomtrail is dat de manier waarop hij zich presenteert wat gedwongen is. Klik ik een marker aan dan schuift mijn kaart zo op dat ik op een plek terechtkom die niets met de marker van doen heeft en die buiten het kader ligt waarin de markers vallen. Dit 'schuiven' is er verwarrend. Ook hier de vraag of en in hoeverre je misschien een verbetering zou bereiken door te linken naar een website in plaats van te embedden, òf hoe je dit probleem embedded op kunt lossen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De route is van 36 markers voorzien om te benadrukken langs hoeveel historische plekken je wandelt. En je krijgt heel snel een indruk van de route.
  Onder de embedded kaart heb ik nog even snel een mogelijkheid gezet om op de grotere kaart te belanden. Dat lost in ieder geval het probleem enigszins op. Waarom dat destijds niet met de link is meegekomen is een van die vele raadselen in ICT-land.
  Heb je een keus gemaakt voor één item, dan ga je via het menu in het linker gedeelte de overige punten bekijken. Ik ga er gemakshalve maar vanuit dat iedereen dit doet en niet terug gaat naar het kaartje.

  Wanneer je 'Freedom Trail' googled, dan komt de kaart als vierde in de rij resultaten tevoorschijn. En sinds de site half januari weer te zien is via Google-sites, zijn er al 1312 bezoeken gebracht met 5878 paginaweergaves. Gemiddeld bleven de bezoekers 4,48 pagina's lang lezen (totaal 4:51 minuut). En Elio heeft nog niet eens een persbericht gemaakt om aan te geven dat de site weer beschikbaar is.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wow! Dat is niet gek voor een site die je nog niet promoot. Eens even zien wat zo'n bericht aan extra bezoekers oplevert. Staat er ook een link naar deze oorlogsspecials op mijngelderland in onze eigen website (knop WO II)?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Jazeker, vanaf de MijnGelderland site kan vanaf de hiervoor gemaakte 36 items gelinkt worden naar de Google-site. Op Gelders Archiefstaat eveneens een link.

  BeantwoordenVerwijderen