Totaal aantal pageviews

donderdag 3 maart 2011

Katten op Flickr

Zo af en toe moet ik mijn viervoetig pluizig onderwerp verlaten om het over 23 andere dingen te hebben. Gelukkig heeft het woord 'katten' meerdere betekenissen zodat ik toch weer goed zit met de gekozen blogtitel. Want 'katten' betekent, buiten roofdieren met spitse oren die blazen, spinnen, muizen vangen en over negen levens beschikken, ook het nodige in de scheepvaart. En verder kan met 'katten' ook schimpen worden bedoeld. En een kat is een vinnig vrouwspersoon. En aan die laatste betekenis beantwoord ik op dit moment toevallig helemaal na mijn ervaringen op Flickr.

Voor de website gelderland1900-2000 zocht ik een fotogalerie waarin meer dan 400 foto’s (net als op de oude website) netjes gepresenteerd konden worden, voorzien van een beschrijving. Ik dacht in de slideshow van Flickr een goede opvolger te hebben gevonden. En ook nog gratis!

De ingebakken fotogalerie van de website vond ik ongeschikt omdat je op piepkleine knopjes moet drukken en voor het lezen van de beschrijving over de foto moet ‘mouse-overen’, en bij het vergroten van de afbeelding zie je de beschrijving weer niet. Kijk maar eens bij IJssel in beeld.

Dat kon beter, op naar Flickr. Ik werd van harte uitgenodigd mijn eerste foto’s te uploaden.
Ik begon met een serie van 86 stuks voor ‘Steeds sneller’, maakte hier een set van en voila, een pracht van een presentatie was het resultaat! Dat smaakte naar meer. Ook de foto’s voor de onderwerpen ‘Land op de schop’ en ‘Soort zoekt soort’ gingen die kant op. Nu had ik totaal 3 sets, toch? Ehhh . . . een al bestaand set verdween als sneeuw voor de zon. Ik bleef het daarna nog een tijdje hardnekkig opnieuw proberen met hetzelfde verbazingwekkende resultaat.

Veel later kwam ik er achter dat je tot 200 foto’s gratis mocht uploaden. Wilde je meer dan kon je kiezen voor de betaalde pro-versie. Al geuploade foto’s boven de 200 werden dan weer zichtbaar. Hiervan werd bij het hartelijke binnenslepen nergens melding gemaakt, je mocht tot 300 MB gaan en daar kwam ik met 1000 foto’s nog niet aan.

Het grote treiteren was begonnen. Met moeite, want dit gaat zooooo traag, haalde ik de overtollige afbeeldingen weg zodat ik weer braaf onder de 200 zat.

Nu dacht ik slim te zijn door een nieuw account aan te maken en de resterende sets dáár onder te brengen. Maar Flickr is wat dat betreft ook niet op zijn achterhoofd gevallen, ze doen vast iets met je IP-adres. Met hoe vaak ik de melding: OH, OH, NO PFOTO’S FOUND! heb langs zien komen zal ik jullie maar niet vermoeien. Dit gebeurde de ene keer bij het ene en de andere keer bij het andere account.

Tja, toen was de keus voor Picasa snel gemaakt.

4 opmerkingen:

 1. Voor jou heeft elk ding vrij direct invloed op je mogelijkheden in je dagelijkse werk. Begrijpelijk dat expirimenten vaak niet direct de ideale situatie opleveren, maar aan de andere kant komt die wel steeds weer wat dichterbij. Wat ik me daarbij wel afvraag is of en hoe bepaalde toepassingen onerhouden blijven worden (want dat heeft direct weerslag op je inspanningen uit het verleden).

  Bij de Ijssel in beeld vraag ik me hardop af of de foto wel groter wordt als he op vergroten klikt. Voor mij lijkt hij exact even groot als zijn voorganger.
  Ik heb begrepen dat het aantal foto's dat je weghaalt geen invloed heeft op de hoeveelheid die je nog mag uploaden trouwens, dus verwijderen van een set maakt niet dat je een nieuwe direct mag plaatsen als je al aan je limiet zit. Klopt dat? Ennehhh... laat ons vooral even meegenieten van je goede ervaringen met Picasa door een paar links te plaatsen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Omdat de oude site van MijnGelderland per 1 januari 2011 uit de lucht ging, moesten ettelijke websites zo snel mogelijk overgezet worden naar de nieuwe omgeving, ook al zou dit nooit op tijd lukken. Bijvoorbeeld www.ontmoetjewijk.nl begon net een beetje van de grond te komen en er waren tentoonstellingen in de vier wijken op de website aangekondigd.
  Om tijdwinst te krijgen zijn foto's vanaf de oude website gehaald, deze mochten niet te groot zijn en dat verklaard waarom de vergroting niet heel erg vergroot. Ter zijner tijd ga ik dit aanpassen en krijg je een heuse vergroting te zien.

  In mijn blog zitten drie linken waarvan de eerste link naar de verhalen op MijnGelderland gaan die Picasa als slideshow gebruiken. Onder de tweede link zie je de presentatie van de website zelf en de derde slideshow heb ik op Flickr laten staan.

  Verder gebruik ik Picasa hoofdzakelijk privé en dat bevalt prima. Ik presenteer ze niet openbaar maar stuur familie en vrienden een link. Hierbij een linkje naar onze archiefuitstap van Arnhem naar Zutphen 2010: https://picasaweb.google.com/nettiekemper/Picasa?authkey=Gv1sRgCN_67p2txZ2aPA#slideshow/5480643346980906562
  Zoals je op de eerste afbeelding ziet kun je een opmerking onder de foto plaatsen die in de rechterhoek van de afbeelding verschijnt.

  Omdat er al een Powerpoint presentatie bestond van de onderwerpen in Gelderland1900-2000, heb ik deze bewerkt en opgeslagen als afzonderlijke afbeeldingen.

  Bij de eerste 3 sets zat ik in Flickr aan de 203 stuks. Daarom verdween een set. Ik heb daarna met optellen drie sets gekozen waarvan het totaal onder de 200 bleef. Wel eerst de overtollige weggehaald, anders werkte het ook niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat me opvalt bij de genoemd links is dat je soms de uitgebreide link toont (bv bij Steeds sneller). Dat oogt voor mij als lezer niet heel fraai. Tijdgebrek? De link verstoppen in een woord of de link verkorten (en natuurlijk lukt me dat in deze reactiebox weer eens niet :-}, maar zie http://www.pepermunt.net/e-mail/lange-links-verkorten.html) is vast niets nieuws (maar misschien voor andere lezers wel?)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ben het helemaal met je eens dat het geen gezicht is zo'n lange sliert van een link in een tekst. Dit heeft alles te maken met dat ik 'even snel' een reactie tussendoor wilde plaatsen en de invoeg-toepassing voor een link niet zag. Deze mogelijkheid vind je alleen bij een nieuw blog aanmaken.

  Bedankt voor deze mooie oplossing, ik ga het zeker gebruiken. Ik wist niet dat het bestond. Nooit nodig gehad omdat in het CMS een link als html wordt ingevoerd.

  Een voorbeeld:

  https://picasaweb.google.com/nettiekemper/Picasa?authkey=Gv1sRgCN_67p2txZ2aPA#slideshow/5480643346980906562

  wordt nu: http://bit.ly/fcDkgg

  BeantwoordenVerwijderen