Totaal aantal pageviews

maandag 18 april 2011

Doerak Ding 12 : Delicious

Inloggen bij Delicious onder het account van 23archiefdingen lukt niet. Wel heb ik via een al eerder aangemaakt Yahoo-account een url toegevoegd om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen van het contentmanagementsysteem Umbraco. Tags: eindgebruiker, cms, umbraco en community. En de link naar 23archiefdingen gelegd. Deze resultaten verschijnen netjes in mijn eigen omgeving.

Social tagging lijkt me een mooie toekomst te hebben in de archief- en museumwereld. Door de 'deskundige tags' van 'Jip- en Janneketaal' te voorzien trekt een organisatie veel meer bezoekers naar zijn foto's, films en museumstukken. Of je dan eventuele 'vervuiling' van de omschrijving voor lief moet nemen wordt nog onderzocht, lees ik in 'de taal van Cultureel Erfgoed'. Wat is de baten/lasten verhouding.

3 opmerkingen:

 1. Dat tweede snap ik niet helemaal (de link naar 23-ad gelegd). Misschien is een RSS op de moedersite van umbraco ook nog wel een optie.

  Het schijnt in tag-omgevingen al snel zo te zijn dat mensen die onzin verkopen door de andere gebruikers worden gecorrigeerd. Een optie is ook om een beperkte groep vertrouwde gebruikers de sleutels in handen te geven en het taggen aan hen over te laten. Voordeel: zuiverder, nadeel: veel minder tags en dus minder rijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het tweede ding komt van de extra ontdekoefening: “Voeg aan het 23-Archiefdingen account nieuwe websites toe, die relevant zijn voor dit leerprogramma. De gebruikersnaam is: 23archiefdingen en het wachtwoord: archief20.”

  De Delicious toevoegknop zorgde ervoor dat mijn Internet Explorer (thuis) het niet meer goed deed. Er snel van afgehaald.

  Wanneer je ziet hoeveel bronnen je via de linken van anderen kunt benaderen, is dit een tijdbesparende manier om informatie in te winnen. Lekker delen met al die andere archiefdiensten.

  Privé zal ik social bookmarking niet snel gebruiken. Hiervoor heb ik mijn browser op een usb-key gezet, inclusief mijn favorieten. Bijkomend voordeel hiervan is dat ook je wachtwoorden op deze usb-key opgeslagen worden (en onthouden) en niet per ongeluk kunnen gaan ronddolen op Schiphol of in welk internetcafé dan ook.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hmmm, daar ben ik nou benieuwd naar. Van wachtwoorden e.d. heb ik mijn buik wel vol inmiddels. Die usb-key is vast beveiligd voor het geval ie zelf op Schiphol gaat ronddolen, of niet? Voor zo'n oplossing hou ik me aanbevolen! Ik wip wel een keer binnen om te zien hoe het werkt.

  Het schijnt trouwens dat er nog een ding op komst is dat je laat zien hoe je je sociale media accounts op één plek kunt benaderen en organiseren, met oa Netvibes.

  BeantwoordenVerwijderen